Fastighetsmarknaden i Spanien

Spanien är med sitt behagliga klimat väldigt populärt hos oss svenskar. Mig själv inkluderat. Många har precis som jag funderat på att köpa, eller redan köpt bostad där. Mest för att kunna fly det nordiska klimatet eller kanske för att göra sig en hacka på att hyra ut. Frågan är om nu är en bra tid för investera i solen?

Spaniens fastighetsboom kom i samband med den senaste globala finanskrisen till en abrupt halt. Efter flera år av sjunkande fastighetspriser verkar det dock nu som om där börjar skymta ett litet ljus i änden på tunneln. Där finns vissa indikationer på balans i deras ekonomi och framtidsutsikterna ser inte lika mörka ut som de gjort.

barca(Bild: Barcelonas Marina i November)

Spanien är ett av flera sydeuropeiska länder som i samband med deras inträde i EU ökade levnadsstandarden utan att följa upp med likvärdig produktivitet. Som resultat blev Spanien ända fram till 2008 ett ekonomiskt fantasiland med extremt låg produktivitet och galet höga priser.

Jag fick se allt med egna ögon under många av mina resor till landet och träffade folk som fick banklån på 1,1 miljoner Euro för att köpa hus som bara kostade 1 miljon. Du vet, utifall att de skulle behöva lite pengar till sin privata konsumtion. Jag menar, vilka risker finns där med det när fastighetspriserna ökar med 20% per år?

ggrraapphhhhh Välkomna till verkligheten. För eller senare spricker alla bubblor. Så givetvis också i Spanien…

Grafen till vänster visar prisutvecklingen på Spanska fastigheter från 1994 till 2012. Den blå linjen tar också inflationen i beräkning.

Priserna har sjunkit med upp emot 70 procent och börjar nu hamna på mer rimliga och attraktiva nivåer. De har också ändrat lagar som gör det lättare att äga och hyra ut. Spanien är precis som så många andra västeuropeiska länder extremt reglerat. Lyckligtvis genomgår hela Västeuropa en långsam avreglering som pågått sedan Berlinmuren föll.

Här är följer några avregleringar de gjort i Spanien senaste åren som gör det bättre för både fastighetsägare och hyresgäster:

1. Hyrorna är inte knutna till inflationen längre.
2. Man kan tidigare vräka hyresgäster som inte betalar.
3. Det finns bättre möjligheter att skriva kortare hyresavtal.

Senaste kvartalet bröt sig Spanien ur sin flera år långa recession med en tillväxt på 0,1%. De lyckades också få ner arbetslösheten något till 25,98%. För att handskas med alla dåliga banklån skapade den spanska regeringen en “dålig bank” som tog över de värsta lånen. Det är en variant på hur vi här i Sverige handskades med vår finanskris under 90-talet som inte var helt olik den som Spanien precis genomgått.

Där finns dock en stor skillnad. Här i Sverige kunde vi också devalvera vår valuta och låta den flyta fritt för att klara oss bättre, något som inte är möjligt i Spanien där de använder Euron.

gvadalpin(Bild: Gvadalpin, Marbella i Oktober)

Jag tror den spanska fastighetsmarknaden har ganska skapliga framtidsutsikter. Det är inte en marknad som får det att vattnas i munnen på riktitgt seriösa investerare, men där finns många bra affärer för den som gärna vill dit.

Är det så att du vill köpa tusentals lägenheter kan du göra det på bulk hos deras “dåliga bank”. Sareb.es

Är du intresserad av att köpa ett hus eller en lägenhet så titta på casas.trovit.es.

Vill du lära dig mer om fastigheter så skriv i din e-post nedanför och ta emot nyhetsbrevet.

Comments

comments