det hade varit fint med en tur till fjällen

Det är ett år sedan jag åkte sist så hög tid att stå på snö igen! Under min ungdom lyckades jag dra hem ett silver i de Halländska distriktsmästerskapen (slalom). Vi var tre som startade.. Efter det gick jag över till snowboard eftersom det ringade bättre med surf och skate vilket jag utövade under sommarhalvåret.

(på vägen till Funäsdalen vintern 2013. Fyrhjulsdriven låg Audi med sylvass handbroms. Perfekt vinterbil!)

Och när vi ändå är inne på fjällen så, fjällstugor. Fastighetsmarknaden i fjällen har under ett par år varit väldigt trött. Förmodligen är det de lite turbulenta tider som råder. Då blir den här typen av “lyx” bostäder bland det som drabbas hårdast.

Tittar vi på Sälen har priserna sjunket med mellan 15 och 20 procent även om där idag är lite köpare på väg tillbaka. Åre, Funäsdalen, Vemdalen och Hemavan är några orter som klarat sig bättre och där har försäljningen tydligen gått riktigt bra under hösten.

Att folk börjar vakna i både Sälen och de stora fjällen längre upp indikerar en marknad på väg upp. Alltså skapligt köpläge även om man är i sista minuten.

stugasol

Fördelen med att äga fjällstugor är de goda möjligheterna att hyra ut och därigenom skaffa sig ett skapligt kassaflöde. Den största risken jag ser är svårigheten att bedöma framtida marknader. Prisutvecklingen är svårbedömd.

Enligt mäklare jag haft kontakt med är det medelpris stugor som säljer bäst. Normalt mellan 1,5 till 2,5 miljoner kronor. I Åre säljer man mer bostadsrätter. Priserna ligger på omkring 50 000 kronor per kvadrat. Det är inte mycket mindre än i Stockholm!

Comments

comments