Life of..

Jag har hört det kan vara lite svårt att transportera sig smidigt med ett par pass.. Typ Afghanistanskt, Nord Koreanskt och uppenbarligen Fillipinskt..

En nära vän har ihop det med en väldigt festlig Fillipinsk kvinna. De har två barn och bor här i Sverige. I helgen skulle vi hämta hennes syster som kommer hit för att hälsa på ett par månader. Tanken var att hon skulle flyga från Manilla i fredags och landa i Köpenhamn under söndagen. Det blev inte så.. Istället får vi ett telefonsamtal sent på fredagskvällen. Den lätt förkrossade systern säger då att det uppstått problem. Hon får inte gå ombord flyget ifall hon inte betalar 500 USD. Vi försöker få reda på vad de här 500 dollarna skall täcka, men lyckas inte få fram någon vettig information alls.

Grejjen är ganska grotesk. I Fillipinerna består stora delar av ekonomin utav emmigranterna. Alltså de som flyttar där ifrån. Ett exempel på hur dessa då får bidra till ekonomin är just sådant som jag precis berättade om systern och flyget. De vet att dessa Fillipinskor (som i detta exempel) inte är särskillt världsvana och i allra högsta sannolikhet får resan sponsrad på annat håll. Detta utnyttjar de i allra högsta grad genom att slå till med avgifter som egenterligen inte finns.

I fallet ovan med systern vägrade vi givetvis betala. Vi bokade om flyget (300SEK) och sa åt henne att be alla som ställde några som hellst krav på extra avgifter eller över huvudtaget krånglade skriva ner sina namn, anställningsnummer osv. på ett papper. Sagt och gjort gick hon igår in för sitt nya flyg, blev stoppad, bad om namn och underskrift på ett papper, fick lite sura miner innan hon kunde traska på planet utan några problem alls.

Snuskigt med korruption! Jag gillar det inte! Å det drabbar visst oss också. Jag har bråkat duktigt med Brasiliansk polis och tulltjänstemän i Vietnam.

Hur som hellst, hon är på väg, så får åka till Kastrup i allt snöslask under natten och sen kommer det mega stora beställningar från Burton imorgon!!

Comments

comments

This Post Has 0 Comments

  1. Håkan

    Tusen tack, snäll av dig! :)

Leave a Reply