Mina syskon är i Istanbul

Vi har en kusin som bor där. Mitt inne i stan nära Taksim torget där det var sådana protester för några månader sedan. Jag var själv där för inte så länge sedan. Tror det var Februari nu 2013.

324434
Det är mycket som är häftigt i Istanbul och stan är riktigt stor. Jag älskar hur där går stora fartyg genom bosporen hela tiden även om det är ganska ostrategiskt både ekonomiskt, miljömässigt och ur säkerthetssynpunkt. Men men. Att flyga in över Istanbul efter det blivit mörkt är det bästa!

Bridges_wallpapers_418
Något som de flesta turisterna i Istanbul inte vet, det är att priserna på bostäder ökade med 20% i storstadsområdet under 2012. Men de påstår då också att där var en inflation på över 5%. Ganska högt med tanke på att resten av världen låg i en form av härdsmälta med recessioner mest överallt.

Anledningen till den på pappret så fina Turkiska ekonomin finner man hos den något speciella presidenten Abdullah Gül som tillförde höga stimulanser och införde handelstullar.

Det där med handelstullar är ett kraftigt vapen, men jag har aldrig gillat det. Normännen använder sig faktiskt av liknannde metoder. Som jag har fattat det får du tillexempel inte sälja utländska mejeriprodukter i Norge. De vill tillverka sin egen mjölk. Och det är väl fint. Men det hämmar utvecklingen. I och med att de norska bönderna inte längre slåss mot den tuffare internationella konkurrensen tenderar de att bli mindre och mindre effektiva ju längre tid som går. Och det är ju inte bra. Nu är de så oeffektiva att produkterna blivit så dyra att det smugglas in smör från Sverige. Det känns ju ganska löjligt..

Om vi går tillbaka till Turkiet så leder deras tullar till att företag som IKEA måste producera de flesta produkter de vill sälja i Turkiet i Turkiet. Det är klart det ökar sysselsättningen. Men de stänger sig också ute från utvecklingen i resten av världen. I längden fungerar inte det och när de till slut vill öppna upp och slåss mot de andra igen, då ligger de ljusår efter och kommer ju inte kunna konkurrera på en global marknad.

Ok??

Comments

comments

Leave a Reply