stormrapport

Som ägare till fastigheter ställs man inför vissa påfrestningar och utmaningar. Stormen Simone som drog över Sverige igår är ett sådant exempel. Man har lätt att bli rädd för oväder och annat som är utanför ens kontroll. Och fast man vet kvällstidningar blåser upp den här typen av annalkande dommedagar är det lätt att bli nervös.

2012-01-03_15utc

Den här gången visade sig många av varningarna vara ganska berättigade. De säger där gick vindbyar på över 40 meter per sekund utmed den Halländska kusten. Vindar med sådan styrka kan vara ganska förödande vid fel omständigheter. Exempel på det är en fastighet i Halmstad där hela taket blåste av och öppnade stora hål rakt in i lägenheterna. Sådant kan hända. Och sådant händer.

stormfalld-skog-gussjovallsberget

Att gå omkring och vara rädd för det vore dock ohållbart. Sen finns där egentligen aldrig heller någon anledning att vara rädd. Om du köper en fastighet så se alltid till att ha den försäkrad. Det är något jag personligen lägger stor vikt på. Saker du inte har råd att bli av med bör du alltid se till att försäkra.

Väl försäkrat kan saker fortfarande hända. Och det är alltid tråkigt. Men det betyder också att saker och ting åtgärdas utan att du behöver bli skinnad in till benen. Du kommer betydligt lindrigare undan alla svårigheter och vet dessutom att det inte kostar mer än den självrisk du och ditt försäkringsbolag kommit överens om redan tidigare.

När man lärt sig vikten av försäkringarna, lärt sig hur avögrande det är med ett riktigt skydd är inte naturkatastrofer, bränder eller annat farligt så länge inga personer drabbas. Det är något du kan ha med i dina kalkyler och se till att du klarar av redan när du köper fastigheten. Du kan alltså genom försäkringar kalkylera för något så opåverkbart som naturkatastrofer.

För min del resulterade den senaste stormen i skador på två av mina fastigheter. En vindskiva som gav sig av samt ett tak där flera takpannor gett sig av. Åtgärderna för båda fastigheterna kommer kosta mig mellan
tre och fem tusen samt 10 minuter på telefonen från USA hem till Sverige. Inte hela världen. Inte mer än att jag har råd med det. För jag har ju med de marginalerna i min kalkyl!

Comments

comments

This Post Has One Comment

  1. Johan Tonde

    Vadå storm västkustborna är ju kärringar, jag säger grill / surfväder

Leave a Reply