USA stänger av..

Jävla taskig timing. Usa bommar igen precis när jag är på ingång.. Det verkar dock som om en del statliga områden fungerar. Passkontroller ser ut att vara en av dem.

Följande information kommer från Svenska Dagbladet och TT:

Vita huset har beordrat myndigheter i USA att stänga sedan kongressen misslyckats att nå en kompromiss om budgeten.

”De gjorde det verkligen”, säger president Obama på Twitter.

President Barack Obama anklagade Republikanerna för att hålla USA gisslan med extrema politiska krav – framför allt att presidentens sjukvårdsreform, känd som ”Obamacare”, skjuts på framtiden – samtidigt som motståndarna slog tillbaka mot vad de uppfattar som Demokraternas arrogans.

Omkring 800 000 statsanställda tvingas stanna hemma och stora delar av den offentliga verksamhet stängs nu eftersom politikerna inte kan enas. Nationalparker stänger, hälsovårdsinspektörer kontrollerar inte maten, så gott som hela rymdorganisationen Nasa bommar igen, och så vidare. Statstjänstemän som anses oundgänglige jobbar som vanligt.

”De gjorde det verkligen. En grupp republikaner i representanthuset tvingade myndigheter att stänga på grund av Obamacare i stället för att godkänna en riktig budget”, skriver Barack Obama på Twitter.

Klockan 18.25 svensk tid kommer Obama att tala från Vita huset.

Finansminister Anders Borg (M) ser med viss oro på läget.

– Det är klart att det här inte är bra. Vi är i ett känsligt läge för världsekonomin och det är viktigt att man snabbt får ett slut på det här.

Han tillägger att stilleståndet helst inte bör dra ut mer än någon vecka och gör ingen hemlighet av vilka han ser som bovarna i budgetdramat:

– Det är bekymmersamt att Republikanerna låter politisk osäkerhet komma in i ett läge där världsekonomin behöver återhämtning.

– En viktig poäng är att effekterna inte kommer att bli tydliga med detsamma. Man kommer successivt se dem, säger Erik Brattberg, analytiker på Utrikespolitiska institutet med placering i Washington DC, till TT.

Låsningen är ett tecken på den djupa politiska klyftan mellan republikaner och demokrater och båda sidor skyller på varandra. En del av bakgrunden är gruppen Tea Party-republikaner som i princip blev invalda med uppdraget att sätta stopp för Obamas sjukvårdsreformer, ”Obamacare”.

– Oavsett vad som händer kommer den fajten att fortsätta – de kommer inte att ge upp.

Bedömare tror överlag ändå på någon sorts lösning inom en snar framtid, säger Brattberg. Men då väntar kampen om USA:s skuldtak de närmaste veckorna och många hoppas att en upprepning av den rådande krisen kan undvikas.

– Vi är bara två veckor ifrån att amerikanska staten inte kan betala räntan på sina lån. Många tänker väl att det till slut löser sig, men politik är ju inte alltid rationellt, säger SBAB:s chefekonom Tor Borg.

Enligt Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, är läget låst.

– Det är samma ståndpunkt som innan. Republikanerna släpper inte igenom en finansiering om det inte blir förändringar i Obamacare. De är inte beredda att ta något steg tillbaka, säger han till TT.

Men nu måste republikanerna backa, tror Bergqvist.

– Om man ska komma framåt med problemen med budget och skuldtak så är det framförallt republikanerna som måste backa. Det här är ett sista halmstrå från Republikanernas sida som känns märkligt.

TT: Vad händer nu?

– Det finns ett tidsfönster som sträcker sig ungefär en och en halv vecka framåt där vi måste se en förhandlingsvilja och att man är beredd att komma till en lösning.

Robert Bergqvist tror ändå att viljan att samarbeta kan finnas där.

– Jag har tidigare sagt att amerikanska politiker måste ställas inför stupkanten. Och det är där de står nu. Det är nu vi kan få någon typ av lösning.

– Tyvärr har vi kommit så pass långt att det skapar så mycket osäkerhet att det redan påverkar den amerikanska tillväxten och världsekonomin.

Tor Borg ser inte att effekterna blir så stora för Sveriges del på kort sikt. Men allt beror på hur snabbt politikerna kan komma överens – dels om budgeten, dels om att höja skuldtaket.

– Drar det ut på tiden drabbar det Sverige mer, säger han.

Comments

comments

This Post Has 2 Comments

  1. johan

    det är därför vi har union-free på var tredje slide på min firma som säljargument=)

  2. larsdyrendahl

    Haha

Leave a Reply