vad säger Akelius då?Jo, han säger: “Ta bort tusen regler”

akelius

Roger Akelius har startat Sveriges största privata fastighetsbolag med över 37 000 hyresrätter och ett marknadsvärde på ca. 31 miljarder. Han äger fastigheter i Sverige, Tyskland, England och Kanada. Akelius invest är registrerat på Cypern då det är skattefritt med ränte vinster från Sverige på Cypern. De lånar in pengar från privat personer till detta bolag mot en bra ränta. De använder sig sedan av ett upplägg med så kallade räntesnurror som fungerar till Akelius fördel. I Sverige har regeringen gjort det svårare att använda sig av räntesnurror. Det är största anledningen till att Akelius fastigheter nu investerar mer i England m.m. Roger bor själv på Bahamas.

Han hörs och syns ofta i svenska medier med inriktning på ekonomi. Senast i DI där han säger följande:

“Bostadskrisen beror på att de politiska partierna och Hyresgästföreningen är nöjda med den nuvarande bostadsbristen.”

”Det är en underbar politik för hyresvärdar. Ingen vakans och hyreshöjningar årligen även i dåliga områden”

Fast än att han själv är en stor vinnare på dagens marknadsvillkor hindrar det honom inte att vara kritisk.

”Att bygga är dubbelt så dyrt i Sverige som i Tyskland. Här är 70 procent av byggkostnaden någon form av skatt.”

Han vill att regeringen skall sluta med alla undersökningar och istället se till att få fram lite reformer.

”Om jag skär mig i tummen, så är det inte säkert att jag har intresse av att veta hur många som skär sig i tummen i skilda åldersklasser, i tätort respektive på landet. Jag tar ett plåster. En lösning är bättre än en utredning.”

Så vad tycker jag om det här då??

lddrink

I like it! Skål på dig Roger. Det är fräckt att han byggt upp ett så stort bolag på mindre än 20 år!

Det som framförallt slår mig när jag räknar på projekt hemma är de skyhöga kvadratmeterpriserna du kommer upp i vid nybyggen. Dessa höga kvadratmeterpriser gör det svårt att få bra avkastning på investeringen.

Där finns dock ett par fördelar med nybyggen som inte är att förakta. Du kan ofta få hjälp med finansiering genom företag som bygger hus och moduler. Det är inte heller omöjligt att få markägare att ligga kvar med pengar. Det enda du sedan behöver är ett banklån till att betala för hantverkare, arkitekter, bygglov och liknande. Saker som bara utgör mellan 40 och 60 % av kostnaderna. Få sedan igång ett kassaflöde, börja betala av topplånen hos husföretaget och markägaren, driv ett år eller två, finansiera om så alla lån ligger hos banken, sen har du ett nybyggt hus utan att ha investerat en enda egen krona! Klarar du göra en sån affär så kan du göra fler. Kan du göra fler så är du snart väldigt väldigt förmögen!

Comments

comments

Leave a Reply