Låt mig berätta om Erik Selin

Erik Selin, VD för Balder, säger som såhär: “Vi köper för att äga”. Han har blivit VÄLDIGT förmögen efter ett par årtionden inom fastighetsbranschen och är idag en av Sveriges främsta. Erik Selin är cool!

erikselin

Erik Selin började med affärer tidigt och köpte sina första aktier redan som 13 åring, 1980. Något som visade sig väldigt gynnsamt då han hann vara med på Stockholmsbörsens galna uppgångar under 80-talet. Tyvärr kom där också en ganska tung krasch efter den galna rusningen vilken Erik fick känna av ganska ordentligt.

Det var här det sedan började. Trots att Eriks bankkonto var på minus lyckades han i början av 90-talet få lån på banken för att köpa loss fastigheter när priserna var som lägst (1993 för att vara exakt). Med en fastighet i Skåne, en i närheten av Göteborg och några halva hus där han endast var delägare lyckades han så småning om bygga upp ett bestånd.

Efter 1993 har Sverige varit extremt förmånligt att äga fastigheter i. Priserna har ökat nästan oavbrutet sånär som små prisfall vid IT-kraschen 2000 och finanskrisen 2008.

Idag är Erik Selin 45 år och den enskilt största ägaren i fastighetsbolaget Balder som äger över 400 fastigheter värderade till omkring 22 miljarder kronor.

Balder landade på börsen 2005 efter att ha tagit över det kraschade IT bolaget Enlights börsplats och kunde då använda sig av it-bolagets alla förlustavdrag. Balder bestod vid tillfället av 60 fastigheter värderade till 2 miljarder.

Idag har Balder ändrat kurs en aning. De har bytt högavkastande fastigheter i mindre städer mot trygga centrala lägen i de större städerna.

Anledningen till det är enligt Erik ganska enkel. Det är för vi har råd. Det är tryggare investeringar men också dyrare med den sämre avkastningen. Man har inte råd med den här typen av fastigheter i början av en karriär.

Erik säger också att Balder aldrig har för avsikt att sälja en fastighet. “Vår grundsyn är att vi köper för att äga, inte för att tjäna pengar på att köpa och sälja fastigheter.”

Han fortsätter berätta att han tycker det är bra fart på marknaden idag. Vad gäller priserna ser han dem som rimliga och att fastighetspriserna ligger på en bra nivå.

Så vad tänker då jag om Erik Selin och hans syn på fastigheter, fastighetsmarknaden och fastighetsaffärer?

ldlj

Jo. Jag tror inte jag kunde hållit med mer. Just tanken på att man köper för att äga gör fastighetsbranschen så mycket lättare att tackla. När du går in i en affär så handlar nästan allt om att kunna driva fastigheten med skapliga marginaler och således tjäna pengar över tid. Genom att investera på det viset blir du inte alls lika känsligt för svackor i ekonomin och bygger på lång sikt en väldigt stabil och trygg förmögenhet.

Erik Selin är en av mina absolut största förebilder och han har gjort en karriär som inte på något vis är omöjlig för någon av oss. Han har byggt på ett klokt sätt och verkar alltid positiv och ödmjuk. Erik Selin är cool.

Comments

comments

Leave a Reply