did you know..?

IMG_4120bw

Att vårt grannland Norge är ett av de absolut rikaste länderna i världen? De tillhör alltså den absoluta eliten. Något som till största del beror på deras enorma tillgångar av olja och naturgas.

norskolja

Många tror det är just oljan och gasen som utgör i princip hela deras ekonomi. Och så är det kanske rent ekonomiskt om man ser för stunden. Men. Där finns mer än ögat skådar! Låt mig ge er ett exempel.

Vatten. Vi har faktiskt tillgång till minst lika rent och fint vatten i Sverige som de har i Norge. Ändå har de rackarna lyckats ta fram vad som anses vara bland det absolut finaste du kan få tag på i världen.

Voss

Genom suverän marknadsföring lyckas de sälja vatten till ett högre pris per liter än de klarar klämma ur sin olja. VOSS är coolt och dyrt. Men produkten är fortfarande bara lite vanligt vatten. Något som finns i överflöd.

Utöver VOSS bidrag till deras ekonomi så använder sig också norrmännen av oljeintäkterna på ett väldigt moget och genomtänkt sätt. Allt överskott investeras i den så kallade oljefonden. Fonden investerar i utländska aktier och åtaganden. I augusti 2009 var värdet runt 3000 miljarder svenska kronor.

De skapar på så vis en positiv spiral där investeringarnas avkastningar i samband med landets tillgångar och fina entreprenörer kommer se till att hålla Norge bland de rikare ä världen många år framöver.

Vi i Sverige kan fortfarande inte mer än sura lite över att Volvos PG Gyllenhammar inte fick igenom det tänkta oljesamarbetet där vi i utbyte mot delar av svensk bilindustri (som inte längre existerar) skulle få delar i Norska oljefält (som frodas)…

Comments

comments

Leave a Reply